Intet menneske er ei øy

Jeg har alltid vært fascinert av øyer. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er noe med at ei øy er et samfunn litt isolert fra resten av samfunnet. Som barn husker jeg at jeg leste Jules Vernes «Den hemmelighetsfulle øya» med stor interesse. Kaptein Smiths evner på all verdens områder var ekstremt fascinerende, og i timesvis kunne jeg tegne mine egne øyer og lage fiktive samfunn der.

Nylig besøkte jeg ei anna øy som har fascinert meg, om enn på en annen måte. I september var jeg på omvisning på Robben Island, fangeøya utenfor Cape Town der Nelson Mandela og flere andre satt fenglet i årevis. Det jeg ikke visste om Robben Island var at den var så stor; guidingen foregikk i buss! Jeg hadde sett for meg ei øy med et fengsel, men det viste seg at det var et helt samfunn der ute, med kirke og skole og butikker, for fangevokterne og deres familier bodde jo der. Den dag i dag er det ca. 100 fastboende på Robben Island, i all hovedsak folk som er tilknyttet museumsdriften. Å bli guidet av en tidligere fange, som vi ble, det var en sterk og spesiell opplevelse.

Den øya som jeg kanskje har mest lyst å besøke er St. Kilda. Ytterst i havet vest for Skottland ligger ei gruppe øyer helt for seg selv. Det har bodd folk der i to tusen år, men aldri mer enn et par hundre. Det var fastboende på hovedøya helt fram til 1930. Da ble det for vanskelig å klare seg for de 36 personene som fremdeles bodde der. Storsamfunnet innhentet dem, og de ble flyttet til fastlandet i Storbritannia.

St. Kilda var virkelig et samfunn helt for seg selv. Folk styrte seg selv – mennene hadde «parlament» i hovedgata hver morgen – og det var uendelig langt til det skotske fastlandet, og London var en hel verden unna. De jaktet på dyr og fugler, holdt noen sauer, dyrket det som kunne dyrkes på et slikt sted, og levde i en isolasjon det vil være vanskelig for oss å fatte. Dersom de ville få kontakt med omverdenen, så måtte de tenne et bål på det høyeste punktet og håpe at et passerende skip så det, eller de sendte ut det som i praksis var en flaskepost, og håpte at noen på det skotske fastlandet fant det. Noen av disse forsøkene på å få kontakt med andre rak i land i Norge, så en veldig presis kommunikasjonsform var det nok ikke.

Nylig gikk St. Kilda over i historien for godt, da den siste av de fastboende døde. Norman John Gillies var bare barnet da han ble evakuert fra St. Kilda. Da moren hans, Mary. døde i 1930, fant de som fremdeles bodde på St. Kilda at nå var det nok, og de ba om å få flytte. For mange av de eldre fra St. Kilda ble det vanskelig å takle livet på fastlandet. De hadde aldri brukt penger, og de hadde heller aldri sett et landskap med trær! Men de unge, som Norman John, klarte seg fint. Han døde 88 år gammel i slutten av september, og da var den siste som husket noe fra St. Kilda borte.

«Intet menneske er ei øy helt for seg selv» skrev John Donne. Det stemmer nok, «ethvert menneske er et del av et kontinent.» Men når det gjelder øyer, så er nok noen av dem, som Jules Vernes fantasiøy, sør-afrikanernes fangeøy, og historien om St. Kilda, noe helt for seg selv.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Intet menneske er ei øy

  1. Linda Hapnes sier:

    St.Kilda hørtes spennende ut! Jeg har også alltid hatt lyst til å besøke øya Spinalonga i Hellas Øya der de spedalske ble plassert frem til 1957. I dag står de tomme husene igjen på øya. Det er en øya som står høyt oppe på min «ønske-besøksliste», og også er en øy for seg selv:-) Linda

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: