«Kjære julenisse. I år ønsker jeg meg en materienettmottaker!»

Internett har revolusjonert mye rundt oss. Ting vi tidligere hadde fysiske utgaver av har nå blitt til en fil på en datamaskin eller til noe vi strømmer over nettet. Musikk, film, magasiner, bøker, billetter, banktjenester – alt suser inn på Internett, presser seg inn på mobiltelefonen, og blir der!

Men fremdeles trenger vi fysiske ting. Dersom du skal henge opp ei bokhylle (ups, nå glemte jeg at bøkene dine er digitalisert bort) trenger du skruer. Da må du suse av gårde til nærmeste skruebutikk.

Et mulig neste skritt i digitaliseringen er 3D-printere. Noen mener at slike printere vil få en framtid i hjemmet ditt. Om noen år ønsker du deg en til jul. Du sier sikkert at «dét skal jeg aldri ha inn i huset!» Det sa du nok om mikrobølgeovnen, mobiltelefonen og iPad’en din også. Og er du gammel nok sa du det sikkert om vannklosettet også («gå på do inne?!») Nok om det. Poenget er at da kjøper du en skrue til 99 øre på jernvareapp’en din, sender den til 3D-printeren, skaper den fysisk, og bruker den til å henge opp bokhylla di. Case closed. Problem solved.

Men dette løser jo bare noen problemer. Mye vil være for stort og komplekst til at du kan skrive det ut. Mat, medisin, drikkevarer, for eksempel. Hmm. Houston.

Derfor har noen smartinger tenkt på å lage et «materienett«, et slags fysisk Internett, om du vil. De ser for seg selvstyrte droner som henter varer og gjenstander på basestasjoner, og flyr det til riktig mottaker, og slipper det ned i «materienettmottakeren» din (den må nok ligne litt på skorsteinen din).

Ja, ja, jeg hører at du rister på hodet. Noen og enhver av oss kan jo lure på hvordan en drone skal suse rundt hustakene i stiv Vestlandskuling og avlevere en liter melk når du står midt i den hvite sausen og mangler, ja, nettopp, en liter melk.

Men legg nå den sunne skepsisen til side og tenk på hva dette vil bety for dem som i dag lever av fysiske produkter. Du tenker en kveld at «den boka, den hadde det vært gøy å lese!» Og i stedet for å laste den ned på et brett («det er bare så 2013»), så kommer et fysisk eksemplar deisende ned i pipa di noen minutter etterpå! Da trenger du jo den bokhylla du hengte opp for noen setninger siden! Og du kan forklare barna dine at «julenissen leverer gavene i pipa» og faktisk ha dine ord i behold. Ser du? Alt henger sammen med alt.

Men du trenger kanskje ikke be nissen om en 3D-printer eller en materienettmottaker denne jula. Det er mulig han ikke har noen ennå. Ønsk deg heller en iPad! God jul!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: