Det vakreste ordet jeg vet

Det tristeste ordet jeg vet er Gemeinsamkeit.

De som har kjempet seg gjennom tysk C-språk vet at det betyr «fellesskap.» -«Fellesskap kan umulig være trist,» tenker du kanskje. Det har du selvsagt helt rett i. Men en gang tidlig på nittitallet, utenfor Berlin, så jeg en graffiti hvor det stod «GemEINSAMkeit». Midt i fellesskap stod ensom. I 20 år har dette fulgt meg: Midt i fellesskapet finnes ensomheten.

Ensomheten blir av og til kalt en av vår tids folkesykdommer. En studie fra SSB i 2007 viste at 1 av 5 nordmenn sliter med ensomhet minst «av og til». Vi finner en økt sannsynlighet for å være ensom blant kvinner, eldre over 70 år, single/enslige, lavt utdannede, folk utenfor arbeidslivet og de som mener at egen helse er dårlig. Hvor du bor betyr mindre: Det finnes like mange ensomme (i prosent) i storbyene som i de minste kommunene.

Samtidig er ensomheten så skjevfordelt: Mange av oss omgås folk hele tiden; kollegaer, familie, venner, folk i sosiale lag og foreninger – vi er stort sett aldri alene med egne tanker! Og skulle det skje, så har vi 500 venner på Facebook vi kan kontakte. Det liker vi i alle fall å tro.

Men ensomheten er noe annet enn aleneheten. Du kan være ensom uten å være alene, og alene uten å være ensom. I vår tid er aleneheten et luksusgode, mens ensomheten er en sorg.

Historien om Reidun Synnøve Orest, en enke på 88 år uten noe særlig familie rundt seg, som annonserte etter noen å feire jul sammen med, har rørt mange av oss. Nå strømmer det på med brev fra folk som ønsker å feire jul sammen med Reidun. Jeg skal innrømme at jeg kjente klumpen i halsen i går da Reidun ble intervjuet på Dagsrevyen.

Men utfordringen nå er ikke å glemme alle de andre Reidun’ene. Det er mange der ute som trenger noen å dele tid og tanker med, ikke bare i julen, men også resten av året. De aller fleste av oss er snille og pålitelige som vil våre medmennesker vel. Kanskje kan vi lage mintid.no, der vi kan melde inn overskuddstid og underskuddstid; tid som kan fylles med noe eller noen. Selv hadde jeg som nyttårsforsett for 2012 at jeg skulle bli besøksvenn for Røde Kors. Jeg tok kontakt, og fikk detaljene om informasjonsmøtene de skulle avholde. Jeg kom ikke lenger. Og, nei, det er ikke tanken som teller. Men 2013 gir meg nye sjanser!

1 av 5 nordmenn er ensomme. Det betyr at rundt den ene står fire av oss som ikke regner oss som ensomme. Det bør ikke være en umulig oppgave for oss fire. Rundt ensom står fellesskap.

Det vakreste ordet jeg vet er Gemeinsamkeit.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: