Det er demografien, tulling!

Obama vant valget. Om ikke overveldende, så med så god margin at det ikke ble behov for omtellinger. På tampen av valgkampen kunne det se ut på meningsmålingene at Obama kunne tape folket, men vinne valgmannsstemmene (slik Bush vant over Gore i 2000). Slik gikk det heldigvis ikke.

En av årsakene til at Obama vant er demografien. Hvite amerikanere stemmer oftere på republikanerne, men USA blir stadig mindre ‘hvitt’. Raskt voksende minoritetsgrupper med demokratiske sympatier gjør livet litt vanskeligere for republikanerne. Utviklingen er illustrert på dette nettstedet, med kart som viser hvordan valgresultatet ville ha blitt dersom bare hvite menn hadde stemt.

I 1992 ble Bill Clintons valgkampanje kjent for slagordet «It’s the economy, stupid!» Økonomien under Bush senior talte i hans disfavør, og Clinton-kampanjen visste å utnytte det.

I år har Obama på sett og vis hatt økonomien mot seg. Men demografien er på Obamas side.

Ingen som lever av støtte, tillit og handel fra folk flest kan tillate seg å ignorere demografien. Jeg bruker mye tid på å se på hva som skjer med gjennomsnittsnordmannen. Nordmenn blir rikere, samtidig som mange står utenfor boligmarkedet, vi blir eldre, og vi blir mer urbane.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: