I dag kommer fasiten!

Det er sjelden – svært sjelden – at markedsanalytikere får tilgang til en fasit. Når jeg spør norske forbrukere om hvilken bank som er deres hovedbank, og hvilken bank de ville valgt i dag, er det vanskelig å slå en fasit i bordet. Så vi markedsanalytikere er avhengig av å vurdere eventuelle utvalgsfeil og målefeil, og regne på feilmarginer og konfidensintervall.

Men det finnes noen målinger som faktisk har en fasit, nemlig politiske valg. Det er nesten helt umulig å tenke seg et politisk valg i et moderne demokrati uten meningsmålinger i forkant. Ja, man kan faktisk si at meningsmålingene er en viktig del av demokratiet. Valgfusk vil være betydelig vanskeligere dersom meningsmålingsinstituttene gjør jobben sin, og gode meningsmålinger skaper en egen dynamikk i en valgkamp. For meningsmålinger kan både påvirke valg og samtaler mellom politikere mellom valg.

I dag kommer fasiten på den tilsynelatende endeløse rekken av meningsmålinger i forkant av det amerikanske presidentvalget. Resultatene fra de ulike meningsmålingene presenteres elegant på nettstedet RealClearPolitics. I morgen vet de amerikanske meningsmålingsinstituttene hvor godt de traff. Denne kunnskapen kan de bruke til å finjustere modellene sine, slik at de treffer enda bedre neste gang.

Så – i dag – på den amerikanske valgdagen, får vi som har fulgt med på meningsmålingene fra USA endelig fasiten. Valgdagen er demokratiets fineste dag. Og en av markedsanalysens viktigste. Godt valg!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: