Trenger IKEA folk?

Forleden kveld var jeg på IKEA. Jeg skulle kjøpe en dings. Jeg gikk inn, tok den riktige dingsen, skannet strekkoden, satte inn bankkortet, slo kode, fikk kvittering, og gikk derifra.

Handelen på IKEA skjedde i en av deres selvbetjente kasser. Jeg snakket ikke med noen, fikk ingen veiledning, slo ikke av en prat med hun i kassen om «mye folk i dag» og «nei, nå har høsten kommet, du!»

Boka «The Race Against The Machine» handler om at ny teknologi ødelegger arbeidsplasser. Og det har det alltid gjort! Ett eksempel fra boka: I 1800 jobbet 90 % av den amerikanske befolkningen i landbruket. I 1900 var det 41 % som jobbet der, og i 2000 kun 2 % (side 49). Alle disse millionene av arbeidstakere fikk nye jobber i industri og tjenesteproduksjon (side 51).

Det nye nå er at digitalisering fører til et massivt skift i strukturen i arbeidslivet. Tusenvis av arbeidsoppgaver som tidligere kun mennesker kunne utføre kan nå helt eller delvis utføres av datamaskiner. Og etter hvert som digitaliseringen fortsetter og datakraften akselererer, vil flere og flere jobber kunne utføres av datamaskiner:

«As the the technology moves into the second half of the chessboard, each successive doubling in power will increase the number of applications where it can affect work and employment.» (side 52).

Og de jobbene som forsvinner først er ikke nødvendigvis de mest fysiske: Det er enklere å automatisere «tenkejobber» som kassemedarbeideren enn fysiske jobber som frisøren (det såkalte ‘Moravecs paradoks’).

Så derfor – tilbake til IKEA. Gikk jeg glipp av noe når jeg betjente meg selv? Fikk jeg en dårligere kundeopplevelse? Nei, ikke egentlig. Kanskje snarere tvert om. Trenger IKEA folk? Ja, men sannsynligvis færre til å ta imot kundenes betaling. Det er viktig at IKEA bruker sine folk der kundene trenger dem; at de har folk som lager nye dingser kundene har lyst å kjøpe, eller at de har folk inne i butikken som kan hjelpe oss når vi er på jakt etter noe vi ikke finner, eller noe vi ikke vet hva er («jeg skulle gjerne hatt en dings jeg kan bruke til det og det»).

Betale kan vi gjøre sjøl.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: