Skjønnhet og sorg

Den første verdenskrigen (1914-1918) er i liten grad en del av nordmenns bevissthet. Vi var ikke med, og vi har mer enn nok med den andre verdenskrigen, for oss selve «Krigen». Men den første verdenskrigen er kanskje enda viktigere for å forstå vår tid. Den første førte til den andre, som igjen førte til den kalde krigen, som har preget mye av vårt samfunn.

Dersom du skal lese éi bok om første verdenskrig så skal du lese Peter Englunds «Krigens skjønnhet og sorg.» Englund følger 19 personer, helt allminnelige mennesker, basert på deres dagboknotater og memoarer. Resultatet er en helt enestående leseropplevelse! Her blir du kjent med enkeltpersoners små, små liv i den store krigens enorme teater. Som leser blir du helt oppslukt i enkeltskjebnene: «Blir han beordret tilbake til fronten?» «Unnslipper hun brannene og bombene?» «Klarer han å rømme fra fangenskapet?» «Blir hun gift med soldatkjæresten sin?»

Det er mye av krigens gang du ikke lærer om her. Men det du lærer desto mer om er gjørma, kulden, misforståelsene, sulten, likene, smertene, sorgen, men også om motet, pleien, kameratskapet, oppofrelsen, håpet og skjønnheten.

Før og under Den første verdenskrigen var en vanlig holdning at dette var krigen som skulle ende alle kriger. Slik gikk det som kjent ikke. Og Englunds avslutning tar oss på mesterlig vis inn i resten av historien. Gled deg!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: