Først inn, først ut!

Viðey utenfor Reykjavik

Forleden var jeg så heldig at jeg fikk reise til Island. Jeg har vært på Island før, i 2007, som var mens alt var rosenrødt i den islandske økonomien. Dette endret seg som kjent brått høsten 2008. I løpet av noen uker gikk bankene konkurs, arbeidsledigheten eksploderte, og økonomien gikk fullstendig i stå.

Det var så ille på Island at McDonald’s flyttet derifra! Slik ble Island ett av tre land i Europa uten en McDonald’s-restaurant. Og den britiske regjeringen brukte terrorlovgivningen for å kreve tilbake penger som gikk tapt da de islandske bankene kollapset. Slik gikk det til at våre fjerne slektninger i vest havnet på terrorliste sammen med al-Qaida…

Men islendingene var ikke tapt bak en finanskrise! Tidligere finansmeglere tok jobb på hvalskuter, for «de var jo vant til å se blod», noen flyttet for å få jobb i utlandet (deriblant ei jente jeg snakket med, som tok seg jobb som hjemmehjelp på Ålgård i Rogaland), og ny lovgivning sørget for at ingen måtte flytte ut av de kraftig belånte husene sine. De unngikk altså en sosial krise i tillegg til den økonomiske.

Oppe i alt dette fikk islendingene lyst på en saftig burger. Da var det like godt noen som startet Metro, med burgere basert på islandsk kjøtt og lokale grønnsaker. Tidligere ble dette importert. Kortreist mat og lokal verdiskapning var altså også en konsekvens av den islandske krisa.

Alt er ikke bra på Island, men mye går bedre. Island var først inn i krisa, og målet er å være først ut av den. Turismen går godt, og ved frokostbordet på hotellet ble dagens gjøremål diskutert både på engelsk, spansk og japansk. Og på norsk.

Island er et fascinerende land, og de islendingene jeg har snakket med er utrolig hyggelige mennesker. Serviceinnstilte, vennlige, språkmektige og kunnskapsrike. Jeg har vært der to ganger, som sagt, og jeg reiser veldig gjerne tilbake. Om du ikke har vært der, så synes jeg du skal vurdere å reise.

Þú munt ekki sjá eftir því!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: