Norge 1974

Jeg har bursdag i dag. Hyggelig det, selv om i min alder er bursdager stort sett en påminnelse om at det er ett år mindre å spare opp en feit pensjon på. Vel, nok om det.

Jeg er 38 år i dag. Born on the fourth of July, 1974. Hvordan så egentlig Norge ut i 1974?

Man diskuterte om det snart ville bli fred i Midt-Østen, mens mange politikere i Vest-Europa var bekymret for om det vestlige demokratiet ville overleve fram til år 2000. Det var krise i Europa – politisk krise i sør og økonomisk uro i Storbritannia.

Den billigste datamaskinen du kunne kjøpe kostet ca. 7000 kr, dvs. ca. 38.000 2012-kroner. Høyest mulige lønn i staten (og da var du øverst i sjefshierarkiet i offentlig sektor) var ca. 600.000 2012-kroner. Smørefrie ski var en gammel drøm for mange skigåere, men skifabrikkene hadde ennå ikke fått det til. Forbrukerne brukte så lite penger at staten satte i gang tiltak for å stimulere innenlandsk forbruk. 160.000 nordmenn reiste på sydenferie, mens i våre dager reiser over en million nordmenn til Spania hvert år.

Mye av samfunnsdebatten i Norge handlet om olje og energi, og man var bekymret for hva som skulle skje når oljen tok slutt. Man var bekymret for økonomien til og framtida til korpsbevegelsen, og det fantes ca. 1100 skolekorps i 1974. I 2011 var det fremdeles 1076 skolekorps. Jeg tviler på at Den norske kirke var bekymret for medlemsveksten, for 96 % av alle nyfødte ble døpt i Den norske kirke. I 2011 var det 66 % av alle nyfødte som ble døpt i Kirken.

Og «Barn av regnbuen» var den mest populære sangen i Ønskekonserten.

Norge 1974 og Norge 2012 er altså mye likt. Og så er det forskjellig på måter som folk i 1974 ikke hadde evne til å forestille seg.

Dersom jeg er heldig kommer mitt liv til å strekke seg nærmere slutten av dette århundret enn begynnelsen. Om 38 år er jeg i så fall 76 år gammel. Da skriver vi 2050.

Hvordan ser Norge ut da? Er innlands-Norge nedlagt, med unntak av dem som passer på vannkraften? Bor vi alle i en by? Hva har vi sluttet med? Hva ler vi av når vi tenker på gamle dager, det vil si 2012? Eksisterer det noe som heter bankkontor? Bruker vi sedler og mynter? Har lønnsforskjellene blitt så store at noen havner permanent utenfor boligmarkedet? Klarer vi å utnytte ethvert barns fysiske og intellektuelle kapasitet? Sitter noen i lystig lag og forteller om da tippoldemor fikk iPad?

Vi vet ikke. Men det vi kan lære av ‘Norge 1974’ er at i ‘Norge 2050’ kommer noe til å være likt ‘Norge 2012’. Og noe er så forskjellig at vi i 2050 lurer på svarene på spørsmål vi i dag ikke har evne til å stille.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: