Rik i en fei? Nei, tante passer på!

I min barndom forsøkte jeg flere ganger å bli rik i en fei. En gang var det en fetter og jeg som fant opp en pengeautomat som det i praksis ikke var mulig å vinne på. Forretningshemmeligheten var at akkurat dét visste ikke småsøskenene våre noe om! Den var konstruert slik at det så ut som om du alltid nesten var i ferd med å vinne. En ettermiddag hadde vi to klart å hanke inn alle sparepengene fra alle sparebøssene i vårt markedsområde! Genialt! Vi var rike!

Så kom min fetters mor, min tante… I løpet av kortere tid enn det lillesøster brukte på å hikste «pengeautomat», var den nyervervede rikdommen vår omfordelt til de verdig trengende med en besluttsomhet som dagens politikere bare kan misunne. Vi fikk en svært oppklarende leksjon i akseptable og uakseptable måter å bli rik på.

I en økonomi der fysiske penger spiller en mindre rolle enn tidligere kan det være krevende å lære barn om penger. Hvordan skal du forklare at minibanken ikke er en seddelpresse, eller at fars bankkort kan gå tomt? I vår tid er penger i liten grad noe du holder i hånda. Pengene kommer til å forsvinne inn i mobiltelefonen.

Derfor er det ekstra hyggelig at SpareBank 1 nå lanserer en mobilapplikasjon for ukepenger til barn. Her kan foreldrene legge inn oppgaver med en ‘pris’ på, og så kan barna fra sine telefoner kvittere ut etter hvert som oppgavene utføres, og se hvor langt det er igjen til de har råd til en ny sykkel, Mac eller nye ski. Enkelt, lærerikt og oversiktlig!

Barn trenger å lære at det ikke finnes en snarvei til rikdom (i alle fall bør snarveier klareres både med tante og med Lotteritilsynet). For de fleste av oss går veien til rikdom og forbruk gjennom arbeid og sparing. Nå har SpareBank 1 heldigvis gjort det litt tydeligere for våre barn.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: