Desemberbarn

Jeg hadde forleden gleden av å høre professor Xavier Sala-i-Martin holde foredrag i Sitges i Spania. En av de mange historiene han fortalte begynte med fotballspillere. En gjennomgang av de beste fotballspillerne viser at de fleste av dem er født i årets seks første måneder. Slik er det også innenfor andre idretter: de beste er født tidlig på året.

Og det slutter ikke der! Å være født tidlig gjør det mer sannsynlig at det går bra på skolen, og ledere i næringslivet er oftere enn andre født tidlig på året.

Hvorfor er det slik? På grunn av måten vi organiserer skolen og idretten på. De fleste steder er barn sortert etter fødselsår. De som er født tidlig på året kan være nesten et år eldre enn dem som er født sent på året. ‘Tidligbarna’ er ofte litt større fysisk og litt mer utviklet intellektuelt enn ‘sen-barna’. Tidligbarna vinner noen flere taklinger på fotballbanen og gjør det litt bedre i klasserommet. Når barna har blitt ungdommer og unge voksne har ikke aldersforskjellen noe å si, men tidligbarna har allerede fått et ørlite forsprang fysisk og intellektuelt som de tar med seg hele livet.

Dette fikk professor Sala-i-Martin til å spørre: Hvor er alle desemberbarna? Dersom vi antar at alle er fødte med like forutsetninger, hvor mye talent og kompetanse har verden gått glipp av fordi desemberbarna alltid har måttet konkurrere med med andre barn, født samme år, men nesten ett år eldre?

Skal vi løse dette, kan ett forslag være at årskullene i klassen og på idrettsbanen må rotere. Ett år går barn født fra januar til desember sammen (som nå). Året etter må barn født fra 1. juli til 30. juni gå sammen. Et januarbarn vil da være eldst i flokken år 1, og midt i i år 2. Et desemberbarn vil være yngst i år 1, og midt i det andre året. Ikke perfekt, men bedre.

Vi har mange problem vi skal løse de neste årene; økonomiske, demografiske, teknologiske, sosiale og miljømessige. Verden trenger alt det talentet og all den kompetansen den kan få! For å avslutte med professor Xavier Sala-i-Martins kloke ord: «Spørsmålet er ikke hvilken klode vi overlater til våre barn. Spørsmålet er hvilke barn vi overlater til vår klode.»

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to Desemberbarn

  1. Thomas sier:

    Denne løsningen blir like urettferdig som den vi har nå. De yngste i klassen har fremdeles en ulempe, selv om det vil variere når på året de yngste er født. Å dele klasser inn etter alder, f.eks. én for de født januar-juni, og en for de født juli-desember ville derimot redusere effekten av aldersforskjellen. Har derimot ingen anelse hvor realistisk dette er, og om det ville være samfunnsøkonomisk lønnsomt.

  2. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: