Å spise seg selv

Å spise seg selv høres ikke ut som en hyggelig øvelse. På business’sk kalles det «kannibalisering.» Det betyr at en virksomhet lanserer et nytt produkt eller en ny distribusjonsmodell som tar markedsandeler fra et eksisterende produkt eller at salget flytter seg mellom distribusjonskanaler.

Det varierer hvor flinke ulike virksomheter og bransjer er til å kannibalisere egen virksomhet. Kodak fant om digitalkameraet, men fant ut at det kunne ødelegge for salget av filmruller. Da valgte de å ikke kannibalisere egen virksomhet. Utfordringen med denne tanken er at om du ikke vil ødelegge for deg selv, så er det alltids noen andre som vil det. Få har erfart dette like brutalt som Kodak.

I nyere tid er det få som har forstått behovet for selvspising like godt som Steve Jobs. Etter å ha opplevd en gigantsuksess med iPod, kom Apple i 2007 med iPhone med iPod integrert. Dersom iPhone lyktes, ville det i verste fall ødelegge en del av salget av iPod’er. Og iPad i 2010 kunne lett ødelegge salget av Mac.

Banker er egentlig også gode på kannibalisering. Banker tilbyr kundene aksjefond, som om det kan føre til at kundene bruker innskuddskronene sine til å kjøpe dem. Og når en bank tilbyr fleksilån/boligkreditt/rammelån, der kunden kan være sin egen banksjef, så kan dette gå ut over salget av andre lån, for eksempel billån: En smart kunde vil kunne bake en ny bil inn i boliglånet, ettersom renta på boliglånet normalt er lavere enn på billånet, og så heller betale ned mer på boliglånet.

I det store bildet har norske banker også vært gode på å ødelegge for bankkontoret og fysiske løsninger. Nettbank og mobilbank kom relativt raskt inn i bankenes distribusjonsapparat, og brevgiro og sjekkhefter har forsvunnet raskere i Norge enn mange andre steder.

Likevel tror jeg banker og flere andre bransjer kan lære av Apples kompromissløse vilje til å ødelegge for seg selv. Steve Jobs skal ha sagt at «Hvis du ikke kannibaliserer deg selv, vil noen andre gjøre det.»

Så – ønsker du å jobbe i en suksessrik virksomhet – sørg for at destruksjonen, ødeleggelsen, kommer innenfra. Du skal spise deg selv!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Å spise seg selv

  1. Tilbaketråkk: Mine barn forstår meg ikke… | bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: