Fra Bankbakkjen til Bank 2.0

20120512-204646.jpg

På Sand i Suldal er det en gatestubb på tvers av hovedgata (som for enkelhetens skyld heter «Gata»). Gatestubben heter Bankbakkjen.

Det er grunn til å tro at Bankbakkjen er et vitnesbyrd om hvor viktig den lokale banken en gang var for ei middels stor bygd. Banken var så viktig for lokalsamfunnet og folket som bodde der at den ga navn til gata den lå i.

Sparebankene var en lang tradisjon for å være viktige i bygd og by. På det meste, i 1929, fantes det 638 sparebanker i Norge. Det er omtrent like mange kommuner som det var på den tid. Med tanke på hvor små kommunene var da, var det omtrent slik at hver bygd hadde sin bank. Nå er det 112 sparebanker i Norge.

Men hva nå? Hva skjer når alle disse bankene skal begynne å takle en helt annen bankvirkelighet? En virkelighet der kompetanse på web og mobil er forretningskritisk, der kundesenteret blir viktigere, der marginene presses ytterligere, og mantraet er «effektiv drift»? Disse trendene, samt noen andre, kan oppsummeres med begrepet «Bank 2.0«.

Lokalisering er fremdeles noe av det viktigste i bankbransjen. Men der en bank tidligere kjempet seg til den beste beliggenheten i eller nær hovedgata, handler lokalisering i år 2012 også om å være finnbar i App Store eller Android Market, om å være søkbar på Google, vesentlig på Facebook, og døgnåpen på kundesenteret. Slik sett har begrepene lokalisering og tilgjengelighet aldri vært mer sentralt i bank. Men stedene banken må være på har endret seg mye. Den nye Bankbakkjen ligger andre steder enn i ei sidegate fra hovedgata.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to Fra Bankbakkjen til Bank 2.0

  1. Tilbaketråkk: Nei, så liten du har blitt! « bortne

  2. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: