Bankenes nye samfunnsansvar

De aller fleste banker har definert sitt samfunnsansvar som noe mer enn å yte kreditt og tilby spare- og betalingsmuligheter til sine kunder. Bankene har også sett det som sin oppgave å dele deler av sitt overskudd med det geografiske nedslagsfeltet banken definerer som sitt markedsområde.

I nyere tid har denne delen av bankenes samfunnsansvar foregått ved utdeling av økonomiske gaver. Vi har alle sett bilder av en smilende banksjef og en enda blidere idrettslagsleder eller korpsdirigent som mottar en sjekk.

Nå foregår en interessant utvidelse av dette samfunnsoppdraget. En av vår tids store saker er boligmarkedet. Stigende boligpriser over flere år har gjort det vanskelig for unge å komme inn. Noen banker er i ferd med å spille en mer politisk rolle enn før, i et forsøk på å hjelpe unge inn på markedet.

DNB er den tydeligste aktøren på dette feltet. Gjennom BLU (Boliglån for unge), BSU 2.0 og SUB (Spesialenheten for unge boligkjøpere) spiller DNB en mer aktiv rolle enn det man tradisjonelt forbinder med en bank, etter min mening.

En annen interessant aktør er Sparebanken Sogn og Fjordane. Gjennom bloggen meirennbank.no har banken forsøkt å vise at den er nettopp mer enn en bank. At ungdom skal kunne skaffe seg bolig er et viktig tema på bloggen.

Hvorfor skjer dette? Det er to årsaker jeg mener bør trekkes fram. For det første har noen banker etablert stiftelser på siden av banken. Dette flytter de milde økonomiske gavene ut av banken. Da må banken definere sitt samfunnsansvar som noe annet enn å dele ut økonomiske gaver.

For det andre: geografiens forvitring i bankmarkedet. Bank handler ikke lenger bare om å være nær geografisk – men om å være nær emosjonelt og kontekstuelt. Jeg har tidligere omtalt dette som «bankens dannelsesreise.» Banken har et behov for å vise at den er nær kundens behov og situasjon. Bankers engasjement på boligmarkedet viser nettopp dette.

Det blir interessant å følge med på om og hvordan bankene utvider sitt samfunnsansvar. Å stå med sjekken i hånda og bli fotografert av lokalavisa har vært den tradisjonelle banksjefens privilegium. Kanskje må den nye banksjefen også engasjere seg i mer politisk betente spørsmål enn nye fotballdrakter og blankere messinginstrumenter.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

4 Responses to Bankenes nye samfunnsansvar

  1. Ruth E Lycke sier:

    God observasjon som gir meg mange spørsmål🙂 Vil vi i framtiden se at det å ta stilling i bestemte politiske saker blir en integrert del av merkevarebyggingen..? Noe av det som skiller ulike banker fra hverandre? Betyr dette at bankene er mindre redde for å støte enkelte kundegrupper fra seg for å tiltrekke seg andre.?

  2. bortne sier:

    Hei, Ruth. Det er fristende å svare «ja, ja, ja» på de tre gode spørsmålene dine, men det kan være litt for enkelt. Men et interessant tankeeksperiment er å «tenke bort» geografi fra bankmarkedet, f.eks. dersom du har et marked der alle banker er nasjonale, ingen har gavefond, og kanskje ingen har bankkontor. Dersom en bank da skal fullføre setningen «Vi er en bank for _______», så kan ikke svaret være «lokalsamfunnet», «kommunen» eller «fylket», men et svar som «ungdom», «førstegangsetablerere», «pensjonister», «velstående», «de utrygge», «folk på twitter», eller noe slikt. Nå kan man hevde at et bankmarked uten geografi ikke er sannsynlig på kort sikt, men all merkevarebygging handler om å være tydelig på hvem du er for hvem. Dersom bankmarkedet om ikke annet blir m i n d r e «geografisk», så må bankene fylle på med noe annet🙂

  3. Ruth E Lycke sier:

    Andre fremtidige banker kan være familiebanken, singelbanken, damenes bank. Jeg ser god forretningsmuligheter her.🙂

  4. Tilbaketråkk: Det er demografien, tulling! « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: