Biff, saus og poteter! En statsviter i arbeidslivet

Forleden hadde jeg gleden av å bli invitert tilbake til min gamle arbeidsgiver Universitetet i Stavanger, for å holde et innlegg for studenter innenfor samfunnsvitenskap. UiS Alumni inviterte tre samfunnsvitere tilbake til universitetet for å fortelle dagens studenter om hvordan det er å være samfunnsviter i arbeidslivet.

Som ung student i statsvitenskap var det en studieveileder som sa at:

Samfunnsvitere er som poteter. Dere kan brukes til alt!

Om det stemmer, kan sikkert diskuteres. For hvor attraktivt er det å være potet, når det finnes både saus og biff på tallerkenen? Det er ikke tvil om at i en oljesmurt økonomi er det ingeniørene som er biff og økonomene som er saus – og i disse lavkarbotider er det lett for en stakkars potet å bli liggende igjen når sultne rekrutteringsansvarlige har forsynt seg.

Jeg har tidligere fortalt om mine (til nå) fem år i bank. I den bloggposten sa jeg at mange bedrifter trenger noen som kan noe annet; som IT, digitalisering, sosiale medier, forbrukeradferd, markedsføring og merkevarebygging. Jeg kan ikke alt dette. Men mitt budskap til studenter i Stavanger var at min erfaring er at en samfunnsviter i arbeidslivet har ingenting å skjemmes over, selv om vi nok er mindre attraktive i mange sammenhenger enn økonomer og ingeniører.

Samfunnsvitenskapen tilbyr ingen Sannhet med stor S – ingen endelig verifisering, ingen to strek under svaret, ingen absolutter. Samfunnsvitenskapen gir deg derimot en fleksibel og kildekritisk måte å tenke på. Denne fleksibiliteten, dette tvisynet, er ofte kjærkomment og verdifullt for å forstå en verden i rask endring. Vi forsøker å forstå hvorfor du er den du er, og gjør som du gjør, og ofte skal vi forstå hvorfor du endrer adferd selv om du ikke er klar over at du gjør det.

Om jeg lyktes i å formidle at poteter er god sikringskost? Jeg håper det. Det var i alle fall hyggelig å registrere et avisoppslag i Stavanger Aftenblad en måned etter arrangementet. Der sier Ida Perander, som deltok på treffet, at:

Jeg var […] ute etter å få litt annen input fra dem, noe jeg fikk. […] Siden dette var noe nytt, var det vanskelig å vite hva vi skulle forvente, men jeg og de andre jeg snakket med, er glade vi kom.

Så da, så. Dersom settepotetene i Stavanger gikk derifra med litt større selvtillit, så er jeg fornøyd.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: