Jobs’ firefeltstabell

På en reise til München for noen uker siden kom jeg over en interessant plakat i et butikkvindu. I en mobiltelefonbutikk hang plakaten til venstre; «Nokia Mobiltelefone im Überblick», fra sommeren 2011. På denne plakaten viser Nokia sine 29 (!) forskjellige mobiltelefoner. Her er sportstelefoner, ungdomstelefoner, businesstelefoner, og så videre, noe for enhver smak. Du skulle tro at Nokia klarer å dekke alle behov i mobiltelefonmarkedet, og vel så det!

Dessverre for Nokia er det ikke slik. Nylig ble Nokia nedgradert til «søppel» av ratingbyrået Fitch. 29 forskjellige mobiltelefoner til tross, Nokia har en lang vei å gå før selskapet overbeviser investorene om at de forstår mobilkundens behov.

I biografien om Apple-gründer Steve Jobs fortelles det en historie om da Jobs ble hentet tilbake til Apple i 1997. Apple hadde i perioden mens han var ute av selskapet utviklet en hel rekke Macintosh-maskiner, alle litt ulike fra hverandre. I ukesvis forsøkte Steve Jobs å forstå de ulike produktene. På slutten av 1997 hadde han fått nok. På et møte med de ansatte tegnet han en horisontal og en vertikal strek i korsform, det vil si en firefeltstabell. Kolonnene kalte han «Forbruker» og «Proff» og på radene skrev han «Stasjonær» og «Bærbar». Dette gav ham fire ruter, «forbruker/stasjonær», «forbruker/bærbar», «proff/stasjonær» og «proff/bærbar.» Så forkynte han at Apples oppgave var å lage fire knallgode produkter, ett for hver rute i tabellen. Steve Jobs’ firefeltstabell revolusjonerte Apples datamaskiner. Ruten «forbruker/stasjonær» ble for eksempel til iMac.

Å fjerne produkter er ofte vondt. Alle produkter har sine talsmenn internt. Men en leders jobb er å ta valg, vanskelige valg. Det Steve Jobs forstod er todelt. For det første at produktene blir bedre dersom de ansatte får konsentrere seg om færre. I stedet for å lage mange, nesten like produkter, skulle Apples dyktige ingeniører konsentrere seg om fire datamaskiner. Og for det andre – og det viktigste – at kundens valg i mange tilfeller blir enklere av færre produkter, og at et selskap trenger produkter med en tydelig identitet. Steve Jobs forstod at produktUTvikling ofte handler om produktAVvikling.

Ti år etter at Jobs lagde sin firefeltstabell for datamaskiner, lanserte Apple en mobiltelefon; iPhone. Én tydelig merkevare, én telefon for alle, der personifiseringen ligger i hvilke applikasjoner du legger inn. Nokia klarte aldri å konkurrere med iPhone; det vil si, de var ikke klare for å konkurrere før etter fem år. Og Nokias 29 mobiltelefoner er nok et tjuetalls for mange.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: