Tillit er et ord som leses likt begge veier

Noen ord blir de samme uavhengig av hvilken vei du leser dem. Det lengste ordet på norsk (bokmål) er regninger, mens skulle du få besøk av Agnes i senga, så funker det både framlengs og baklengs, for å si det slik. Slike ord kalles «palindrom«, og det palindromet som er annerkjent som det lengste i noe språk er det finske saippuakivikauppias, «såpehandler».

Tillit er et palindrom. Tillit er en gjensidighet, en toveis sak, det er noe palindromsk over det, om du vil.

Du hører ofte banksjefer si at «vi lever av tillit», det vil si at kundene må kunne stole på bankene. Det stemmer selvsagt, men stoler bankene på kundene?

Et fascinerende uttrykk for hvor lite enkelte banker stoler på kundene sine så jeg i London nylig, der det fremdeles finnes bankkontor hvor man som kunde blir behandlet som kriminell. Skranken er glass, stål og mikrofoner, og kundene må stå pent oppstilt i kø for å få slippe til. Og så har vi pennene da! Har du lagt merke til at enkelte banker (og en del andre virksomheter også), har penner med tråd i, slik at du som kunde ikke skal stjele den? Noen banker har gjort det stikk motsatt; både Barclays og Metro Bank tilbyr kundene å ta med pennene. Så fungerer de som gratis reklame for banken!

Men kundene stoler heller ikke på bankene. I Storbritannia var det 19 % som i 2010 mente at bankene ble drevet godt, mot 90 % (!) i 1983. I USA har tilliten amerikanske bankkunder har til bankene vært i nærmest fritt fall siden 2006. Når millioner av mennesker stoler på at helt nye aktører som PayPal kan flytte pengene deres, og når amerikanere demonstrerer i gatene med «God hates banks«-plakater, er tillitskrisa da total?

Jeg tror at banker og kunder har en jobb å gjøre for å øke tilliten til hverandre. Bankene kan for eksempel begynne med å involvere kundene mer i utviklingen av nye produkter og tjenester. Da vil de vise at de stoler på at kundene vet hva de trenger.

For bankprodukter og banktjenester er viktige for folk. Det er i nettbanken (og i økende grad i mobilbanken) du betaler dine regninger, det er boliglånsrente og familiens økonomi du etter leggetid diskuterer med din kone Agnes i senga, og banken er med når du lurer på å starte for deg selv som saippuakivikauppias. Og uten gjensidig tillit fungerer det ikke!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Tillit er et ord som leses likt begge veier

  1. Jan C. Meyer sier:

    Et annet palindrom er «kuulilennuteetunneliluuk», som iflg. mitt beskjedne grep om det estiske språk betyr omtrent noe slikt som «kulehullsåpning». Dersom man i London føler at lengden på fremmedspråklige palindromer legger føringer på kontorlokalene, har vi altså fulle 5 ekstra bokstaver som taler for at den jevne saippuakivikaupias heller åpner kulehull enn konto, med stål og lenkede kulepenner til følge. Var denne graden av tillit gjensidig, fant vel kunders misnøye et mer proporsjonalt uttrykk i panservogner enn i plakater? Så lenge de stadig betaler sine regninger, kan man imidlertid stadig finne anledning til å grunne på hvor trasig det får bli før en krise kan kalles total.🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: