Påskeberegnings-betraktninger

20120403-113745.jpg
Påska er en beregnende høytid. Den kommer hvert år, men det er forbeholdt de utvalgte få å forklare når den kommer. Alle familier har én som mener han vet, men onkel Trygve vet det egentlig ikke. (For noen dager siden stod det en artikkel i Dagbladet som skulle forklare hvordan tidspunktet for påskefeiringen fastsettes. Artikkelen bør leses før after ski, for å si det slik.)

I kristendommen kan påska sies å være viktigere enn jul. Enhver kan bli født, så lenge man utstyres med to foreldre. For å gjenoppstå, derimot, bør du ha bedre forbindelser enn folk flest. Da er det jo snodig at i familien av kristne høytider får jula være den stabile, trygge og pålitelige bestemora som alltid kommer når hun har sagt, men påska er den egenrådige fetteren som dukker opp etter eget forgodtbefinnende. Og mens julerødt er kjærlighetens farge, er påskegult kynismens farge…

Hver påske foregår det dessuten gigantiske sosiale eksperiment i påske-Norge. Store familier klumper seg sammen på små hytter, og inntar en høyst alternativ kost av Kvikklunsj, appelsin, egg, marsipan og lam, gjerne alt i løpet av én dag. Her gjelder det å spille sine kort riktig, ellers blir det du som må innta flatseng i skiboden. Er du for tålmodig, er det bare kaldt vann igjen i dusjen. Og skåla med marsipan? Onkel Trygve tok den siste biten mens du var ute etter mer ved…

Påska er en kynisk høytid. Der jula er trygg og forutsigbar, er påska skiftende vær- og føreforhold, strid om den luneste plassen i solveggen, familiefeider over et slag Ludo eller stigespill, og en evig kamp om å spurtslå onkler og fettere i storfamiliens årlige påskeskirenn.

Men påska har en egenskap som jula ikke kan matche. Når den er over kan vi for alvor ønske våren velkommen. Og det er et helt år til du igjen må se fliret til onkel Trygve i målområdet. Det er da noe. God påske!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Påskeberegnings-betraktninger

  1. bortne sier:

    Reblogged this on bortne and commented:

    Fjorårets påskebetraktninger…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: