Kos med fisk!

Hvis det stemmer at vi er hva vi spiser, så er vi i ferd med å bli rå fisk.

Sushibølgen er over oss, og nå kan du kjøpe sushi i de fleste dagligvarebutikker. 40 prosent av alle nordmenn har spist sushi i løpet av det siste året, og en av fire har laget sushi hjemme. Sushitrenden er også global: I Paris leverer cateringselskapene mer sushi enn pizza på dørene. Det britiske restaurantkonseptet YO! Sushi har i løpet av 15 år vokst til 60 restauranter, og er på vei både til Norge og USA.

Sushien er i ferd med å true tacoen som «Standard Norsk Kosemat». I noen år nå ha taco på fredag vært eneste gyldige ernæringsmiddel. Men også det løst definerte «tapas» og «ost og kjeks» er lov, men da uten barn. Standard Norsk Kosemat endrer seg hele tiden. Pizzaen ble kosemat på syttitallet, mens åttitallet førte med seg en eksplosjon i ny kosemat. Salat (dvs. kinakål med oppskåret skinke og ymse grønnsaker), risotto, gryterett, oppskåret frukt med melonyoghurt; det var mye kosemat en periode!

Det har også vært noen bølger av kosemat som aldri fikk skikkelig kraft. Suppebølgen på slutten av nittitallet, for eksempel. Til tross for Seinfelds suppenazi og Frelsesarmeens suppebøker ble det bare litt skvulping i den norske suppebølgen. Standard Norsk Kosemat ble den ikke! Og noen tusen raclette-griller støver ned i de tusen hjem.

Kosematbølgene er ofte kraftige, men kanskje varer de kortere enn før. Noen har allerede begynt å spekulere på hva som kommer etter sushien. Et tips er det søramerikanske ceviche. Ceviche er rå fisk marinert i lime. Også asiatiske dumplings kan være på vei opp.

Det er krevende å henge med på kosemattrendene. Ikke før har vi skjønt at pizzabunnen skal være tynn, ikke tjukk, og guacamolen skal være hjemmelaget basert på myke avokadoer, så må man gå til innkjøp av sushikniver, bambusmatter og spisepinner. Om det skulle bli for mye, så kan man jo jobbe for en retrobølge i kosemattrendene. Hvem er førstemann til å invitere på kinakålsalat med Thousand Island-dressing?

(For ordens skyld: Tilbakeblikket på når ulike retter ble forfremmet til kosemat er helt og holdent basert på egen erfaring. Er det andre matretter du husker fra barndom og oppvekst, hører jeg gjerne fra deg. Statistikken om nordmenns sushivaner er hentet fra FHL.)

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Kos med fisk!

  1. Jon Erik Høyem sier:

    Hva med lørdagsgrauten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: