Cash is trash!

Gammel barnelærdom sier at «cash is king.» Dersom det man mener med «cash» er at det er det motsatte av gjeld, lån og kreditt, så er jeg enig. Da er kontanter konge. Men dersom man mener at «cash» er «fysiske penger», så er jeg uenig i at kontanter er konge. Da er kontanter «trash»! Digitale penger er bedre for de fleste av oss i de fleste sammenhenger. Fysiske penger er ugreit på så mange vis. Faktisk handler sparebankenes historie nettopp om at folk skulle kvitte seg med kontantene:

29. juni 1822 ble Christiania Sparebank (senere Sparebanken NOR) etablert i Garmanngården i Rådhusgaten 7, som Norges første sparebank, og i løpet av de følgende 75 år ble det opprettet sparebanker i de fleste av landets kommuner. Bankene hadde både en spare-oppdragende funksjon overfor «almuen», slik at de slapp å ligge samfunnet til byrde ved sykdom og i alderdom, og spilte en viktig rolle for en flersidig utvikling av lokalsamfunnenes selvstyre, selvfinansiering og utvikling. (Hentet fra Wikipedia)

Det som egentlig står her er at sparebankene og muligheten til å kvitte seg med kontanter har vært viktig for å løfte folk ut av fattigdom og inn i demokratiet. Nylig kom jeg over en artikkel som sier noe lignende: Kontanter er de fattiges fiende:

You and I have the luxury of toggling between electronic money and cash as we see fit. Electronic money is faster, it’s cheaper, and it’s safer, usually. But the poor are stuck with cash, and that is crushing, because they are trying to climb out of poverty. Cash is not helping when it comes to the climb out. Cash is «turbo liquid» … it’s very slippery. It can get stolen. And that is a problem when it comes to people’s efforts to save, to build security against financial shocks, which when you are teetering on the edge of poverty can be anything from a broken-down moped to a sprained ankle. And you need to be saving for those big-ticket investments—farming equipment, education—that make the climb out of poverty both possible and permanent.
David Wolman intervjuet av Antonio Regalado (omtrentlig norsk tekst her)

Fattige forblir fattige fordi kontantene deres kan bli stjålet og de er vanskelige å spare på. Det har også slått meg når jeg ser på «Luksusfellen» at en del av deltakerne der har veldig store kontantuttak. Disse kontantene er det vanskelig for dem å gjøre rede for. Dersom de bruker debitkortet er det mulig å spore opp hva pengene er brukt til. Kontantene, derimot, forsvinner på ting som ikke vises igjen.

Kanskje er dette noe å tenke over neste gang du står i minibanken. Trenger du egentlig de fysiske pengene? Trenger du mye? Kan du heller betale med kort? Skylder du penger til en venn eller kollega? Er det like greit å laste ned mobilbank, og betale det du skylder fra telefonen? Kontanter er konge dersom alternativet er gjeld. Men de fysiske pengene har vi i snart 200 år forsøkt å klare oss uten. Vi må bare prøve litt hardere.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Kommentarer er stengt.

%d bloggers like this: