Er gamle damer vonde å vende?

Jeg kjenner Ragnhild, en dame på 84 år. Som kvinner flest i den alderen er kjennskapen til den teknologien som vi andre har tatt i bruk de siste årene heller lav. Ragnhild var tross alt pensjonist da Internett kom.

Erfaringen med pc er altså null, og på mobiltelefonfronten er hun utstyrt med en stygg sak som aldri burde overlevd 2000-tallet. Til jul fikk hun imidlertid iPad.

Forleden hadde jeg fornøyelsen av å bistå med litt opplæring på iPad’en. Da slo det meg hvor mye som skal læres når man tar i bruk ny teknologi med så liten erfaring i bunn. Én ting er at touchteknologien er enkel og intuitiv, men tenk på alt det andre: Forskjellen på en app og en snarvei (de ser helt like ut, har du tenkt på det?), forskjellen på søk på Internett og søk på iPad’en, forskjellen på passordene til Apple-ID’en og til det trådløse nettverket, forskjeller og likheter mellom iMessage og e-post, mellom Facebook og FaceTime. Det er, for å si det forsiktig, mye å sette seg inn i!

Å lære en gammel dame ny teknologi er krevende for oss begge. Men noen øyeblikk trumfer alt: Å se Ragnhild glede seg over å snakke med barnebarna på FaceTime, eller når hun forstår hvor hun skal gå når de sier på «God morgen, Norge» at mer informasjon finnes på nettsiden.

På sitt verste kan ny teknologi føre til at vi kaster bort tid og at vi blir utsatt for identitetstyveri og phisingangrep og det som verre er. På sitt beste kan ny teknologi føre folk sammen, på tvers av generasjoner, og gi dem tilgang til nye, billigere og enklere tjenester. En av de nye reklamefilmene til SpareBank 1 viser nettopp det, at også gamle damer kan endre gamle vaner, bare de får litt hjelp av noen først.

Ragnhild var ivrig etter å lære mer da jeg gikk. Jeg lovte å komme snart tilbake. -«Det er nå litt kjekt, òg», sa hun smilende da jeg gikk. Jeg tror hun var glad for at jeg hjalp henne. Og jeg er glad for at jeg kjenner en dame på 84 år som fremdeles gleder seg over å lære noe nytt. Ikke alle gamle damer er vonde å vende.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Er gamle damer vonde å vende?

  1. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: