Et nyfødt barn på hattehyllen

Det er mye av det vi drev med før som i dag virker rart og utdatert. Jeg har tidligere skrevet om alt du har sluttet med – VHS-kassetten, for eksempel (selv om en god kollega har gjort meg oppmerksom på at hun tar opp på VHS fremdeles. Det samme gjør Thorvald på 65 [jeg anbefaler dere sterkt å lese om Thorvald]).

Noe av det rareste vi drev på med for få år siden, er knyttet til trafikksikkerhet. Å legge et nyfødt barn på hattehyllen i bakvinduet var etter det jeg forstår gangbar mynt på sekstitallet. Og på åttitallet var det ingen problemer å være fire-fem barn i baksetet. Den minste ungen satt på gulvet bak passasjeren. Barneseter og sikkerhetsseler og kjørelys? Nei, man brydde seg da ikke om slikt!

Om noen år tror jeg vi kommer til å tenke på manglende midtdelere på samme måten. Da sitter vi og mimrer, og sier slike ting som «husker dere da vi kjørte bil i 2012? Da passerte vi trailere og lastebiler i 80-100 km/t, og det eneste som skilte oss fra dem var en utvasket, gul midtstripe! Hå hå hå! Nei, det er et Guds under at det gikk bra med de fleste av oss.»

Jeg tror også at vi kommer til å snakke om postkassen på den samme måten en gang der framme. Kanskje overlever postkassen dersom papiravisene overlever. Men til brev og personlig informasjon? Ikke tale om! Tenk over dersom postkassen hadde blitt oppfunnet i dag. Hva ville da stå i patentbeskrivelsen?

Oppfinnerens forretningsidé er at utenfor alle hjem skal det være en kasse i metall eller tre, ca. 40 x 30 x 12 cm. En statlig tjeneste opprettet til dette formålet skal seks dager i uken kjøre til hver enkelt kasse, og legge fysiske enheter av papir i kassen. Blant de fysiske enhetene som leveres ut kan det være personlig og konfidensiell informasjon om enkeltpersoner. Dette er informasjon som ikke bør komme på avveier. De fysiske enhetene med konfidensiell informasjon legges i den ulåste kassen. Den statlige tjenesten bør av sikkerhetshensyn påse at lokket på kassen om ikke annet er nede, slik at kassen i alle fall framstår som lukket.

Seriøst? Hadde Datatilsynet godkjent en slik oppfinnelse? Hadde fysisk post i det hele tatt blitt oppfunnet i 2012? Jeg tror Datatilsynet hadde vært rasende bare ved tanken, og kjente politikere hadde brukt alle tilgjengelige tv-kamera til å si «dette kommer til å bli en personvernskandale» og «hva med faren for identitetstyveri

20120318-170712.jpg
Jeg tror at om noen år kommer vi til å tenke på postkassen som oppbevarer av personlig og personsensitiv informasjon som en rar idé. Tanken om å legge personnummeret ditt, diagnosen din, detaljer om økonomien din og verdipapirer som bankkort i det som i de fleste tilfeller er en ulåst boks på utsiden av huset ditt kommer til å skape humring og hoderysting og gode historier. Ja, for vi legger ikke et nyfødt barn på hattehyllen, gjør vi vel?

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to Et nyfødt barn på hattehyllen

  1. Rita sier:

    Så bra du skrive :-)) Ein liten kommentar….om ikkje ungane mine kom heim fra sjukehuset liggande på hattehylla, så er VHS maskina fortsatt i bruk her i huset også :-))

  2. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: