Metro Bank – bankkontorets lakmustest

Metro Bank i Storbritannia er en bank som går mot strømmen. Prognosene for bankmarkedet i Storbritannia generelt sett tilsier at fem bankkontor kommer til å forsvinne hver eneste uke fram til 2018. Dette er en akselerering fra dagens nedleggingsrate (tre i uka), og 600 av 880 «towns» (mindre byer) som har bare ett bankkontor vil stå uten bankkontor. Nedleggelsen vil ramme eldre, de minst bemidlede og små og mellomstore bedrifter.

I dette klimaet står Metro Bank for noe helt annet, som de selv kaller en «revolusjon». Banken har et mål om å åpne nye bankkontor over hele Storbritannia. Metro Bank startet med fire bankkontor i 2010, har planer om å åpne kontor nr. 13 i Reading etter sommeren, og ser for seg hele 200 bankkontor i 2020! En slik satsing på bankkontor er bortimot enestående i vår del av verden.

Metro Bank er smarte nok til å forsøke å «tenke bankkontoret på nytt». Kontorene deres er åpne sju dager i uka, 361 dager i året. De har ansatte som bare har som jobb å ta imot kundene, og etter egen erfaring fungerer dette strålende. Det er også interessant at Metro Bank kaller bankkontorene sine for «store», og ikke for «branch», som er det vanligste begrepet på engelsk. Deres bankkontor er altså mer «butikk» enn «filial».

Så – til det store spørsmålet: Kommer Metro Bank til å lykkes? Kan man tenke seg at det i det hele tatt er mulig å bygge en ny bank gjennom å bygge ut det fysiske distribusjonsapparatet? X-faktoren her er kundeadferd. Det enorme skiftet i kundeadferd som (i Norge) skjedde på begynnelsen av 2000-tallet, der nettbanken tok over for bankkontoret som den viktigste kanalen for dagligbanktjenester, er en bøyg som ikke er enkel å komme forbi. Årsaken er rett og slett at skal du drive bank i dag, så er du avhengig av billig funding, dvs. penger inn som du deretter kan låne ut. Den billigste fundingen er ofte kundenes innskudd. Er det mulig å få kunder til å komme inn på bankkontoret med innskuddene sine? Det er flere undersøkelser som viser at bankkontorets primærfunksjon er at kundene kan få rådgivning og søke om lån, ikke at de er «innskuddsmaskiner». Nå skal det sies at selvsagt har Metro Bank også nettbank, men skal du opprette en sparekonto, må du oppsøke ett av deres bankkontor.

Metro Banks satsing på fysiske bankkontor, eller «bankbutikker» om du vil, er svært spennende. Dersom Metro Bank lykkes i å etablere en ny, stor bank gjennom mange og store fysiske enheter, god service og utvidede åpningstider, så viser det at enkle spådommer som at «alt blir mobilt» ikke stemmer. Dersom de ikke lykkes, så viser det at endret kundeadferd er en bølge som også knuser oppussede bankkontor. Slik sett er Metro Bank på mange måter bankkontorets lakmustest.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: