– Skal det være en raskere hest, frue?

Markedsanalyse i innovasjon

-«Hadde jeg spurt folk om hva de ville ha, hadde de svart ‘raskere hester’.» Ordene tillegges Henry Ford, mannen bak T-Forden. Henry Ford fant ikke opp bilen – det hadde noen andre gjort for ham – men han fikk dreis på den industrielle masseproduksjonen av biler (den var funnet opp av Ransom E. Olds – han het faktisk det). Produksjonsmetoden førte til at antallet biler økte, mens prisene sank.

Med et slikt utgangspunkt kan grunnlaget for markedsanalyse i produkt- og tjenesteinnovasjon synes heller miserabelt: Å spørre folk om hva de vil ha, nytter ikke, for folk har intet grunnlag for å svare. Men dersom Henry Ford hadde hatt en markedsanalytiker tilgjengelig, så hadde vedkommende forhåpentligvis sett at bak svaret «raskere hester» lå et behov for «raskere og enklere transport». Innenfor rammene av en levelig pris og en akseptabel risiko var det dette folk ville ha.

Å bruke markedsanalyse til å kartlegge folks behov kan fungere. Disse behovene trenger ikke være bevisste og uttalte, snarere tvert om. Ingen manglet vel mikrobølgeovnen før den kom, men tid til å lage middag, dét ble mangelvare utover åttitallet. Et annet et eksempel er iPad’en. Når vi hadde telefonen og pc’en, hvorfor skulle vi ønske en skjerm til? Jo, fordi framveksten av trådløse nettverk gjorde at pc’en flytta inn i stua, og vi begynte å surfe på nettet mens vi så på tv. Da ble telefonen for liten, og pc’en for tung. Ingen hadde behov for iPad’en som sådan, men behovet for noe mellom telefon og pc oppstod på grunn av endringen i Internettilkobling.

Slik sett kan vi si at markedsanalyse også i stor grad handler om de spørsmålene man ikke stiller. Henry Ford skjønte dette, og derfor klarte han å revolusjonere måten vi forflytter oss på.

Dersom Ford ikke hadde lykkes med kommersialisering av personbilen, hadde språket vårt vært annerledes. En «bruktbilselger», et ord med visse negative assosiasjoner, hadde kanskje vært erstattet av et ord for hesteforhandlere som til stadighet hadde falbydd ‘raskere hester’.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to – Skal det være en raskere hest, frue?

  1. Kjell-Jakob sier:

    Tror dette har begynt å bli akseptert hos en del, men langt ifra mange nok. Jonathan Ive var vel også inne på noe lignende i et intervju nylig, at det er vanskelig å spørre kundene hva de ønsker fra et produkt. Personlig synes jeg at man alt for ofte demokratiserer f.eks. designprosesser, det er ikke gitt at resultatet blir bedre bare man lar flest mulig uttale seg. Ikke alle ser hvilket reelt behov som ligger bak det uttalte behovet. Og av erfaring kan man akseptere at man prøver å «se bak behovene» når det gjelder kunder, men ikke er like villig til å tenke slik når det kommer til interne behov i en bedrift.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: