Velkommen til Indirektebanken!

Jeg liker ikke begrepet «direktebanker«. En viktig årsak til det er at alle banker, om de har bankkontor eller ikke, er i ferd med å bli mer og mer «indirekte»; de er på vei til å bli «indirektebanker.»

Hva tenker jeg på? Jo, bank flytter seg til mobiltelefonen din. Dersom banken din ønsker å være en app på iPhone’n din, så er banken din avhengig av Apples godvilje for å få den inn i App Store. Apple kommer altså inn som et lag mellom deg og banken, hvor ditt kundeforhold til Apple er vel så viktig som kunderelasjonen til banken. Banken blir mer indirekte, om du vil.

Kundeservicen blir sosial, og kan drives på Facebook og Twitter. Dette er jo snabla greit, men hva skjer den dagen banken gjør noe dumt, og Facebook og Twitter sier som en bartender en gang sa: «No more tequilas for you tonight!»? Lever bankens kundeservice på et par amerikanske giganters nåde? Eller hva skjer dersom banken rigger seg opp med en voldsom kundeservice på Facebook, for så å oppleve at Facebook er bare såååå 2012, for da er det et nytt sosialt nettverk som gjelder? Ditt kundeforhold til sosiale medier blir uansett viktig for banken, og sosiale medier som leverandør til banken blir vitalt. Banken flyttes lengre bak i verdikjeden; den blir mer indirekte.

Men er dette noe nytt? Det er lenge siden bank handlet om å åpne et kontor i Storgata og se hva som skjedde; bankkontoret er i mindre bruk enn før. Banker er allerede i dag avhengig av leverandører av telefonsystemer, IT-løsninger i stort og smått, diverse nettbanksystemer, etc. Dersom alle disse leverandørene skulle finne på å dra ut kontakten samtidig, så er det lite bank igjen, for å si det slik. Bank har således vært en indirekte greie i årevis.

Men det som er nytt er at «de nye leverandørene» (som Facebook, Twitter og Apple) betaler banken lite eller ingenting for. Hvordan skal bankene sikre seg innflytelse overfor leverandører som man ikke en gang kan true med ikke å betale regningen til? Jeg tror at konsekvensen slik vi ser det i dag er at bankene blir mer og mer indirekte, fjerne, underliggende, der det kommer ytterligere et lag mellom bank og kunde. Så må vi selvfølgelig diskutere om det likevel er håp for den banken som lager gode løsninger, engasjerer kunden og er en fornuftig samtalepartner, men det er i denne sammenheng en annen historie!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to Velkommen til Indirektebanken!

  1. Tilbaketråkk: “Direktebank”? Nei, takk! « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: