Forskjellen som utgjør en forskjell

Gini-koeffisienten. Okey, kanskje ikke et begrep som får blodet til å bruse, og som fører til at den moderne leser tenker «jøss, dette lover godt for resten av innlegget!» Jeg ser det.

Men Gini-koeffisienten er et mål som brukes for å måle lønnsulikhet. Jo høyere verdi (mot 1.0 eller 100), jo større lønnsforskjeller. Sverige er ofte det landet i verden som får lavest indeksverdi, mens Norge har bittelitt høyere verdi. I de fleste målinger ligger alle de nordiske landene samlet og lavt.

På denne linken er det et kart som viser hvordan verden ser ut «Giniwise», altså hvor lønnsulikhetene er størst og minst. Europeiske land, Canada, Australia og noen sentralasiatiske land har ganske lav Gini-verdi, altså små lønnsforskjeller. USA, Kina, Sør- og Mellom-Amerika og det sørlige Afrika har større lønnsforskjeller. Russland, India og deler av Midtøsten ligger midt på skalaen.

Innen økonomisk forskning er det en diskusjon om lønnsulikhet er en hemmer eller trigger for økonomisk vekst. Verdensbanken har oppsummert noen av argumentene. Et grafisk plot (som er noen år gammelt) fra @visualecon viser at høy ulikhet faller sammen med lav BNP (brutto nasjonalprodukt) pr. innbygger. Land med små lønnsforskjeller tenderer til å ha mer stabil økonomisk vekst og færre finanskriser (Time, 9. januar 2012: 9). I den samme artikkelen i Time går det fram at lønnsulikheten innad i USA har økt de siste 20 åra, og at delstater med store lønnsforskjeller har høyere arbeidsledighet og større boligprisbobler enn delstater med små forskjeller.

Så da er det jo nærliggende å tenke at lønnsforskjellene er en mulig årsak til finanskrisa? Eller at økende lønnsforskjeller gjør det vanskeligere å få veksten i gang igjen? Og hva så med de relativt store lønnsforskjellene i BRICS-landene, som ofte blir framhevet som dem som skal dra oss ut av krisa? Kan økende lønnsulikhet i verden føre til denne krisa blir verre enn alle andre? Jeg vet ikke, men kanskje bør man framover sperre opp øynene når en artikkel begynner med – ja, nettopp ordet «Gini-koeffisienten«.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to Forskjellen som utgjør en forskjell

  1. Interessant innlegg! Veldig forståelig for en person som ikke har full så økonomisk innsikt🙂 Takk takk!

  2. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: