«Du har allerede betalt!»

Det er alltid hyggelig å høre «du har allerede betalt» i en eller annen sammenheng der du tror at du skal betale for deg. Da smiler du og er så glad, og føler nesten at du har spart beløpet, og vel så det!

Jeg har tidligere skrevet at «Snart betaler du med mobiltelefonen din«. Dette var ikke helt sant, for nå tenkte jeg å gjøre deg oppmerksom på at du har lang erfaring i å betale – med mobiltelefonen din.

Hva tenker jeg på? Dersom du har en smarttelefon (som iPhone), så har du sikkert lastet ned en applikasjon, en app. Mange av disse betaler du for, for eksempel sju kroner. Da betaler du den med passordet ditt i App Store, og summen trekkes av det bankkortet du har oppgitt. Dette er en mobil betaling. Til sammen er det lastet ned mange milliarder applikasjoner, så dette skjer mange, mange, mange ganger daglig.

Kanskje du også har betalt parkering med mobiltelefonen din. Selskapet EasyPark tilbyr dette. Parkeringen blir ikke belastet mobilregningen, men et oppgitt kredittkort. I Trondheimsområdet kan du bruke mobilen din til å kjøpe billetter til buss og trikk, og bare for å demonstrere hvor enkelt dette er, så har selskapet gitt det navnet Mobillett (dette kunne vært en fordel for en bortreist bankmann som tok feil en gang…). Kaffegiganten Starbucks tilbyr sine kunder å betale med mobiltelefonen sin, og en av fire betalinger hos Starbucks i Nord-Amerika skjer nå via deres betalingsapp. Kanskje har du også allerede tatt i bruk NSBs nye applikasjon for mobil betaling på togene? Tidligere har i alle fall jeg følt det som litt «styrete» å ordne togbilletter. Nå er mobiltelefonen min billett. Og dersom du har lastet ned ringetoner, musikk, stemt på vinneren (eller taperen) i Melodi Grand Prix, så er alt dette innenfor det vi på sett og vi kan kalle mobil betaling.

Så hvis du er én av de 1,5 millioner nordmennene som kjøpte smarttelefon i fjor, eller blant de 1,3 som kjøpte smarttelefon i 2010 (DN, 8. februar 2012), eller hvis du i det hele tatt har en mobiltelefon, så har du allerede erfaring med å betale med mobiltelefonen din. Du har allerede betalt, for å si det slik. Så da trenger du ikke frykte at bankkortet ditt forsvinner. Ble du glad nå?

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to «Du har allerede betalt!»

 1. Vevdronningen sier:

  Gøteborg var første stedet jeg kunne kjøpe bussbillett med mobil, og det var tre år siden… Easypark har jeg brukt siden det kom, veldig bra app! En del sikkerhetsaspekter ved den litt større tanken på å bruke smarttelefonen som betalingsmiddel. Folk blir hysteriske hvis de mister bankkortet, men hjelper det å ringe banken om du miste iPhonen?😉
  Ellers tar jeg meg i hele tiden når du skriver, å lese «baksnakk» i stedet for «banksnakk»🙂
  Ha en nydelig dag!🙂
  ingeborg

 2. Tilbaketråkk: Rik i en fei? Nei, tante passer på! « bortne

 3. Tilbaketråkk: 12. september: Begynnelsen på slutten? « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: