Hardy-guttene og forretningsmodellen som forsvant

Jeg regner med at du husker Hardy-guttene? Historiene om Joe og Frank  (og den litt andpustne Chet på slep) som fanget de sleipeste skurkene i Amerika bergtok flere generasjoner gutter, og kanskje noen jenter også. Hardy-guttene var ofte ute i hardt vær, og hadde en lei tendens til å rote seg bort i skumle ting der det var mørkt, regnfullt og langt til folk.

Hva skjedde med våre venner i Bayport da mobiltelefonen kom, mon tro? Da kunne de jo bare ringe etter hjelp når det røynet på. Et minimumskrav i vår tid når du skal på skurkejakt er at du har fullt batteri på telefonen. Og hva med Internett? I stedet for å gå på jakt etter opplysninger og oppsøke tvilsomme typer på steder du ikke vil at din mor skal vite at du ferdes, så er det ikke fullt så lugubert med informasjonssøk på Google. Kan Hardy-guttene overleve en mobil og digitalisert tidsalder?

Det er mange andre bransjer som sliter med at den gamle og veldig gode forretningsmodellen forsvant under bena på dem. Platebransjen og platebutikkene er et velkjent eksempel. Platebutikkene sliter med å overleve etter at musikken ble digitalisert og afysisk. Antall bokhandlere går ned i mange land, både på grunn av nettbutikker som selger fysiske bøker, men også fordi selve boka har blitt digital. Fotobutikkene forsvinner (ja, kanskje har hele ‘fotobransjen’ forsvunnet, skattekontorene legges ned, papiravisenes forretningsmodell har hatt bedre dager, ja, du skjønner tegningen. Svært mange bransjer opplever det vi kan kalle et fysisk forfall, det vil si at en gammel forretningsmodell basert på salg av fysiske enheter og/eller fysisk tilstedeværelse utfordres ganske kraftig av mer effektive forretningsmodeller som på en eller annen måte er digitale.

Også finansbransjen merker dette. På relativt kort tid har man begynt å snakke om aksjemeglere på samme måte som jeg antar våre forfedre for 30.000 år sider snakket om neandertalerne: «Dette kan da umulig gå godt?» Aksjemegleren utfordres av nettløsninger og robothandel, og skulle aksjemegleren dø ut, vil det bli lite folk i begravelsen, i følge Dagens Næringsliv.

Hva så med den fysiske delen av bankenes forretningsmodell, mest tydelig eksemplifisert med det fysiske bankkontoret? Kommer bankkontoret i modernisert form til å overleve en digitalisert og i økende grad mobil verden? Det finnes mange spådommer og teorier her, og i et senere innlegg skal jeg forsøke å oppsummere en del av dem. Men én sak er klar: Dersom bankkontoret skal overleve, må det være en iboende kraft i bankenes forretningsmodell som er bedre og smartere enn det mange andre bransjer har klart å vise til.

Hvordan gikk det så med Hardy-guttene? Overlevde deres forretningsmodell en verden med betydelig bedre kommunikasjonsmuligheter enn det man hadde da de løste sitt første mysterium i 1927? Nå er jo verden dessverre skrudd sammen slik at høy alder kun er en garanti for én eneste ting her i livet, men det er en glede å kunne fortelle at etter 70 millioner solgte bøker er det fremdeles liv i våre venner. Joe og Frank har overlevd mobil og Internett, og jakter fortsatt skurker lenge etter leggetid. Men noe har likevel endret seg; nå er de hemmelige agenter for den føderale organet American Teens Against Crime, ATAC. Ser man det.

Hardy-guttenes forretningsmodell har enn så lenge overlevd digitaliseringen. Platebutikkenes og fotobutikkenes forretningsmodell har det i praksis ikke. Er de kontorbaserte bankenes forretningsmodell tilpasningsdyktig nok, eller står nye aktører i dag og ser på lett andpustne banker og tenker at «dette kan da umulig gå godt?»

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to Hardy-guttene og forretningsmodellen som forsvant

  1. Takk for flotte innspill!

  2. bortne sier:

    Hei, Henning. Takk for hyggelig tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: