«Rosene er røde…»

Husker du minneboka di? Der venner og kjente skulle skrive en hilsen og skape gode minner? Selv har jeg noen vonde minner fra den tida. Ei jente jeg var forelska i på barneskolen fikk minneboka mi, og jeg håpte sterkt at hun skulle skrive:

Rosene er røde, fiolene er blå
Druene er søte, og du er likeså

Men så skrev hun:

Når du vert gamal og ingen vil ha deg
Set deg på taket, og la kråka få ta deg

Slikt gjorde vondt. Veldig vondt. Det er vel unødvendig å si at det aldri ble oss.

Hva er våre barns minnebøker?

Forleden fortalte husets eldstemann på sju at han nå var venn med sin bestekompis. Et underlig utsagn, men det han mente var at han var digitalt koblet sammen med kompisen sin på Moviestarplanet. Jeg ser også at han kommuniserer og utveksler små historier med tanter, onkler og søskenbarn ved hjelp av iMessage på iPod’en sin. Er dette hans digitale minnebok, før han får lov til å ta steget over på Facebook?

I årevis har Riksarkivet lurt på hvordan vi skal ta vare på vår digitale historie. Bjørnstjerne Bjørnson-biograf Edvard Hoem sa på radio forleden at framtidige biografier blir annerledes når de gode, gamle korrespondansearkivene ikke lenger er tilgjengelige. Kanskje blir det slik at i framtida må fortellingen om fortida skrives i sanntid, for det er da vi har tilgang til kildene?

I bunnløs fortvilelse over å bli plassert på taket blant kråkene var jeg på nippet til å kaste hele minneboka, den gangen for nesten tretti år siden. Jeg gjorde ikke det, og nå ligger den trygt lagret i det enorme «Arkiv 1», det vil si loftet hjemme i Sogn og Fjordane. Heldigvis i lesbart format. Er det like sikkert at minnene i Moviestarplanet og iMessages kan dekodes og avleses i 2042?

(Takk til tre gode kolleger, Nina, Aina og Anette, for ideen til dette innlegget!)

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

One Response to «Rosene er røde…»

  1. Tilbaketråkk: Passord: “Hjertebank” « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: