Bygg din egen bank!

En spennende trend de siste årene er det vi kan kalle «brukerdrevne innovasjonsprosesser.» Det handler om å involvere brukerne av et produkt eller en tjeneste i videreutvikling av produktet og tjenesten. Tanken bak er etter det jeg forstår tredelt: 1) Vi kan man anta at produktet blir kvalitativt bedre av å bli utviklet i samarbeid med dem som skal bruke det. 2) Forskning viser at kunder som involveres i produksjonsprosessen blir mer fornøyde enn dem som ikke blir det (den såkalte «IKEA-effekten«). 3) Kundedrevet innovasjon reduserer kostnadene for bedriftene. Vi kan anta at de bedriftene som er best på dette, kan redusere kostnadene sine og drive mer effektivt.

NRK har hatt NRKBeta i noen år, Finn.no har Finn Labs, og det nyeste nå er at DNB har åpnet DNB Labs. Tanken bak DNB Labs er:

Et sted hvor vi sammen med deg kan skape, eksperimentere og leke med nye innovasjoner og teknologier. Vi er alltid på utkikk etter nye ideer, og vi er opptatt av at det vi utvikler er til nytte for deg. Din mening og dine tanker er derfor svært viktig for oss. Hva er viktig for deg når vi skal bygge fremtidens bank? (sitert fra nettsiden).

Dette er en interessant måte å tenke videreutvikling av tjenester på. Jeg har tidligere sagt og ment at jeg tror ikke at markedsanalyse som fag forsvinner, men at det å lytte til kundene får en ny dimensjon.

Men en mulig konsekvens er denne: Dersom dette blir en vanlig måte for bedrifter å jobbe på, kanskje vil det gå utover «churn-raten«, altså hvor mange kunder som bytter leverandører i et marked. Kanskje kommer ikke misfornøyde kunder av NRK, Finn og DNB til å skifte leverandør, men de kommer heller til å involvere seg for å endre på det de er misfornøyde med. Eller de kommer til å ta på seg å utvikle det produktet de ønsker å kjøpe.

Jeg synes dette er spennende tanker. Tilhører framtida virksomheter som lar kundene gjøre mer av jobben? I så fall får mer engasjerte kunder bedre produkter til lavere pris!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to Bygg din egen bank!

 1. Dette er utrolig spennende! Ingen tvil om at det vil ligge en klar first mover advantage her i konkurranseutsatte markeder. Det blir gøy å følge med på DNB fremover.

  Jeg tør påstå at å involvere engasjerte kunder fort blir en hygienefaktor, og virksomheter som ikke gjør seg erfaringer og etterhvert setter dette mer i system, vil kunne tape terreng.

  Den største utfordringen vil nok være å utnytte potensialet på en forretningsmessig klok måte, og i tillegg jobbe beinhardt med innovasjon. Derfor bør de vinkle oppgavene slik at de over snittet nett- og bankinteresserte får noe å bryne seg på – gjerne i kombinasjon med etablerte utviklingsmiljøer. Mot «folk flest» er erfaringene at de enklere tingene som hvilken farge, hvilke ikoner, hvilke av disse tjenestene etc fungerer best.

  • bortne sier:

   Hei, Henriette. Takk for kommentar. Du er nok inne på noe vesentlig, både med tanke på at forbrukere forventer å bli tatt med på råd, men at det kan være utfordrende for virksomheter å utnytte det man får tilbakemelding om. Samtidig er det slik at den som roper høyest ikke nødvendigvis roper på vegne av andre enn seg selv. En nøkkelutfordring for virksomheter er å transformere innspill fra de få til løsninger for de mange. Men spennende blir det!

 2. Tilbaketråkk: Tillit er et ord som leses likt begge veier « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: