#teknofail: En historie om teknologisk fiasko og økonomisk uansvarlighet

Det er ikke alt som er nytt og fancy i teknologiens verden som lykkes. Noen og enhver har vel gått på en smell i ny teknologi. Jég har i alle fall mine teknoflopper på samvittigheten.

Den dyreste smellen min heter «CD-i» (vidunderet er avbildet nedenfor). Tidlig på 1990-tallet kom denne teknologiske nyvinningen, som best kan beskrives som en CD-ROM til tv’en. En bekjent av meg kjøpte en, og han beskrev den entusiastisk som «den største oppfinnelsen siden flyet!»

20120130-202106.jpg

«Siden flyet»… Seriøst, hvem vil ikke være med på en slik revolusjon? Jeg ville, i alle fall. Prisen på miraklet var 5000 kr. Jeg var student på den tiden, og jeg husker at min samlede kapital på bruks- og sparekonti var 10.000 kr. Jeg slo til! I Sogn og Fjordane ble det solgt tre – 3 – CD-i’er, og på markedet fantes 8-10 tilgjengelige CD-i-plater, men flere var på vei! Det ble i alle fall tre entusiastiske kjøpere fortalt.

Jeg kjøpte et strategispill og et leksikon på CD-i-plater. Et slags proto-Wikipedia, om du vil, men helt uten mulighet for redigering eller oppdatering, men med tekst og noen bilder. I tillegg inneholdt den etter det jeg husker ni – 9 – videosnutter. Disse fylte ikke hele tv-skjermen, men ei rute på størrelse med dagens iPhone-skjerm. På tv-skjermen. Jeg husker at å se månelandingen fra 1969 var spesielt fascinerende. Ikke hele, men ca. 30 sekund av den. En slags proto-YouTube, om du skjønner.

Dette er en historie om hvor vanskelig det er å spå produkters suksess. Jeg var brennsikker på at CD-i’en var framtida, og at slekt og venner kom til å «fast follow’e» når de fikk tenkt seg om. Historien endte som kjent ikke slik. Flyet tok av. CD-i’en gjorde det ikke. Etter noen år som fattig student ble elendigheten, nå sterkt rabattert, solgt som CD-spiller (den fungerte som det, òg) til en vennligsinnet og forståelsesfull svoger med fast inntekt.

Historien kunne endt der (og det gjør den for så vidt), men når smart-tv’ene nå kommer for fullt, så kommer både Wikipedia og YouTube på tv’en din. CD-i’en, derimot, kommer nok aldri til en skjerm nær deg.

20120130-202115.jpg 20120130-202122.jpg

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: