«Og så midt i middagen…»

Å bli oppringt av noen som skal gjennomføre en markedsundersøkelse er tydeligvis noe av det verste det norske folk vet om. Som markedsanalytiker har jeg på vorspiel og i familieselskap fått servert et betydelig antall historier hvor essensen er at Gallup, Respons, Opinion eller hva de nå heter alle sammen, ringte midt i middagen!

Etter 10 år som markedsanalytiker har jeg lyst å bidra med et litt annet syn. Det har seg nå engang slik at de fleste av oss er kunder hos mange, mange leverandører. Noen av dem har vi et tett forhold til, mens andre vet vi knapt om. Er du kunde hos en leverandør som har 100.000 kunder, er du én hundretusendel av deres totale kundemasse. Du har en viss makt, både gjennom sosiale medier (selv om de fleste av oss ikke snakker om merkevarer i sosiale media, og i alle fall ikke negativt!), og gjennom effekten av kollektive handlinger, men for det meste er du én hundretusendel

Et unntak er det selvfølgelig dersom du er i det øverste segmentet som bedriften tjener mye penger på; da kan du sikkert ringe til sjefen sjøl om du er misfornøyd. Men de aller fleste av oss er som oftest i det akk så folkelige «massemarkedet», og utgjør vår gjennomsnittlige andel av totalen.

Når du derimot deltar i for eksempel en kundeundersøkelse, er du én av 300, 500 eller 1000. Kanskje har du deltatt på en fokusgruppe en gang, og da er du plutselig én av åtte! Å delta i en slik undersøkelse gir deg plutselig en helt annen (og som regel anonym) makt enn det du vanligvis har. Dersom for eksempel Telenor eller Tine eller Toyota gjennomfører 500 intervju i en undersøkelse blant norske kunder, og du er blant dem, vil du, om ikke annet i prosent, tilsvare tusenvis av kunder og kunderelasjoner!

De fleste bedrifter er opptatt av kundene sine. Etter å ha jobbet som markedsanalytiker i mesteparten av mitt yrkesaktive liv har jeg ved selvsyn sett hva gode markedsanalyser kan føre til internt i bedriften: Gamle sannheter forvitrer, prisene endres, småkonger flyttes fra hjørnekontor til skammekrok, servicegraden legges om og etablerte markedsstrategier ryddes bort til fordel for noe som fungerer bedre, både for leverandør og kunde.

God markedsanalyse er et kraftfullt våpen, for markedsanalysens rolle er være kundens stemme internt, om ingen andre er det. Markedsanalysen gir deg som forbruker mer makt enn du har hatt i kunderelasjonen til vanlig.

Jeg håper du tenker over det neste gang noen ber om 10-15 minutter av din tid, enten framfor en pc-skjerm eller på telefon. Middagen kan vente, og kan varmes opp senere. Du har da mikrobølgeovn…?

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to «Og så midt i middagen…»

  1. Godt å lese – kjenner meg igjen både sånn og slik! Den kan/kunne være rettet oss som finansselskap – Vi i Terra er i gang med vår KTI! Spent på resultatene, våre medkonkurrenter puster oss i nakken ref. (publiserte) forrige ressultat fra Norsk Kundebarometer. : )

    • bortne sier:

      Hei. Det er alltid spennende når man venter på nye kundeundersøkelser. Terra-bankene har jo tradisjonelt gjort det bra, men, som du sier, mye skjer i feltet bak nå🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: