Snart betaler du med mobiltelefonen din

Aftenbladet har en spennende artikkel i dag om at samarbeidet mellom DNB og Telenor om å bruke mobiltelefonen som betalingsinstrument blir lansert i løpet av året. Teknologien de ser for å seg å bruke er NFC, near-field communication, som er en trådløs kommunikasjon med kort rekkevidde mellom to enheter.

Mobil betaling er kanskje ett av de mest spennende innovasjonsområdene innenfor bank akkurat nå. Kundene har i løpet av de siste to-tre årene begynt å bruke mobilen som instrument (BankID på mobil) for å logge seg på mobilen som plattform (mobilbankløsninger, for eksempel). Nå kommer et helt nytt bruksområde, der vi kan begynne å bruke mobilen som instrument for betaling.

Dette er på mange måter fase 3 i mobilbankutviklingen, der fase 1 var enkle applikasjoner som ga deg saldo, mens fase 2 er den «nåværende» fasen, med nettbank på mobil og brett (eventuelt kan man si at fase 3 er lokasjonsbaserte banktjenester, men det er ennå prematurt i bankmarkedet, selv om DNB også der skal ha skryt for å ha forsøkt).

Uansett – min erfaring er at det har vært vanskelig å spørre folk om de ønsker mobil betaling. Hvordan skal man svare på noe man ikke vet hva er? Netcom gjorde en undersøkelse i den norske befolkningen for et knapt år siden, og avisartikkelen i Aftenbladet refererer til en undersøkelse fra Netcom Trends. Nå er kanskje bruken av banktjenester på mobilen så pass utbredt at det er mulig for folk å ta stilling til det. Men jeg tror like fullt at mobilen som betalingsinstrument kommer til å vokse mye i årene som kommer, rett og slett fordi det forenkler hverdagen og reduserer antall ting du må huske å ha i lommene på vei ut døra om morgenen!

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to Snart betaler du med mobiltelefonen din

  1. Tilbaketråkk: “Du har allerede betalt!” | bortne

  2. Tilbaketråkk: Ei hånd i lomma « bortne

  3. Tilbaketråkk: Betalingsformidling 2013 | bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: