Stupende platesalg – hørt det før?

Det har blitt gammelt nytt at salget av fysiske enheter med musikk på går ned. Årsakene til dette er mange, og NRKBeta har en god gjennomgang av det som skjedde. Forleden kom jeg imidlertid over en artig historie fra USA på tjue- og trettitallet, i Tore Sørensens bok «Bløffer og bløffmakere» fra 2009 (som for øvrig absolutt kan anbefales). Der skriver han at platesalget i USA sank fra 100 millioner plater i 1921 til to millioner i 1933 på grunn av radioen! Folk mente at de fikk nok musikk der. I tillegg kan det jo tenkes at da depresjonen inntraff i 1929, var plater det siste man tenkte å bruke penger på. Tore Sørensen skriver at det var jukeboksen som berget den amerikanske platebransjen (s. 370).

Om dette er til trøst for dagens platebransje, skal være usagt. Men det viser i alle fall hvor vanskelig det kan være å spå hvordan teknologisk innovasjon (som radioen) slår ut i folks adferd. Kanskje må jukeboksen finnes opp på nytt?

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to Stupende platesalg – hørt det før?

  1. 1921-1933-utviklingen var ny for meg! Må lese mer om dette, skjønner jeg.

    Et begrep opprinnelig fra Karl Marx, men videreutviklet bl.a. av økonomen Schumpeter er «kreativ destruksjon» – at en utvikling springer ut av destruksjonen av en tidligere orden.

    Tildels ER vel jukeboksen funnet opp på nytt, i form av Spotify. Tjenesten har ihvertfall for første gang på en stund fått musikkbransjen til å snakke om ny oppgangstid.

  2. bortne sier:

    Hei! Dersom du skulle komme over lange tidsserier over platesalg e.l., så må du gi beskjed. Jeg tror du har rett i at Spotify er det nærmeste vi kommer en jukeboks, selv om det er vanskelig å se for seg at den fysiske enheten med musikk på skal få sin renessanse.

  3. Tilbaketråkk: “Kjære julenisse. I år ønsker jeg meg en materienettmottaker!” « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: