Kampen om kysten

Jeg bruker mye tid på å studere prognoser for befolkningsendring. Statistisk sentralbyrå (SSB) har gode sider med prognoser for folketallsutviklingen, hvor man kan hente ut framskrivinger i ulike scenario ned på kommunenivå. Det er interessant å se hvordan befolkningen i Norge i stadig større grad «klumper» seg sammen langs kysten. De store byene, som med få unntak ligger langs kysten, vokser seg enda større, og boligprisene øker tilsvarende. Også i innlandet foregår det en sentralisering mot større tettsteder, så «sentraliseringen» er ikke ensbetydende med «urbanisering» nødvendigvis (en genial visualisering av nordmenns flyttevaner finnes på Vimeo). Fra politisk hold vet vi at det er en stor vilje til å øke attraktiviteten til distriktskommunene, som for eksempel gjennom ordningen «Bulyst«. At man skal lansere et lignende program for «bylyst» er vel lite trolig…

Hvilke konsekvenser kommer dette til å få? For alle som driver med fysisk distribusjon av varer og tjenester kommer det i alle fall til å bety at det blir stadig viktigere å lykkes i noen få, utvalgte byområder. Dette er byområdene langs Oslofjorden, litt langs Sørlandet, Stavanger-Sandnes på Nord-Jæren, Bergen, Trondheim og Tromsø. Det er her folk kommer til å bo. For bankene er fordelen at dersom de fremdeles skal bedrive fysisk distribusjon gjennom bankkontor, så kan man betjene flere kunder på færre steder. Samtidig øker det vi kan kalle for den geografiske konsentrasjonsrisikoen – dersom noe går galt et sted; oljeprisen faller, fisket forsvinner, fabrikken stenger etc., så er konsekvensene også for de lokale bankene større.

Historisk sett er fortellingen om det genuint norske fortellingen om den frie (innlands-)bonden. Fortellingen om det norske har i liten grad handlet om fiskarbonden, byene og nordmenns urbane identitet. Kanskje kommer vi i framtida til å bygge vår fortelling på kystbyene i enda større grad enn i dag.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

3 Responses to Kampen om kysten

  1. bortne sier:

    Reblogged this on bortne.

  2. Tilbaketråkk: Norge 1974 « bortne

  3. Tilbaketråkk: Det er demografien, tulling! « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: