«Bytt bank – spar tusener!»

Med ujevne mellomrom dukker det opp slike overskrifter i media, der det å bytte bank blir sett på som det eneste saliggjørende. For noen år siden var også politikere ute med det samme budskapet, og www.finansportalen.no ble etablert for å gjøre det enklere for bankkunder å sammenligne vilkår.

Selvsagt er økt konkurranse om kundene et gode som virker skjerpende på bankene. Men på bakgrunn av alt som skrives om temaet skulle vi forvente at stadig flere kunder stadig oftere byttet bank. Men de siste tilgjengelige tallene fra TNS Gallups Finansbarometer peker ikke i den retning: Andelen som oppgir å ha byttet hovedbank er fem-seks prosent de siste fem årene (hvorfor det er slik skal jeg skrive om en annen gang). Men betyr det at dersom du som bankkunde ikke bytter bank, så er du i liten grad med på å skape dynamikk i bankmarkedet?

Absolutt ikke! Bankkundene er i stor grad kunder som skaper endringer i markedet. Det vi må se på er hvordan kundene bruker banken sin. I løpet av en tiårsperiode fra midten av 90-tallet til midten av 2000-tallet ble nesten all bruk av dagligbanktjenester flyttet fra bankkontoret til nettbanken, som nå er kundenes klart viktigste kanal. Nå flyttes mer av bankbruken over på mobiltelefon, og da må nye teknologiske løsninger utvikles.

Men det finnes likevel en viktig nyansering her: Nesten alle norske bankkunder har fremdeles et kundeforhold til en kontorbasert bank (og har således tilgang til et bankkontor om de ønsker det). Å kunne snakke om sin økonomi ansikt til ansikt med en rådgiver er svært viktig for veldig mange, både unge og eldre. Mange steder er bankkontoret et bevis på at det er ”liv laga” der. Spørsmålet er derfor heller i hvilken form det norske bankkontoret utvikler seg, snarere enn om de kommer til å overleve.

Like fullt har måten kunder bruker bank på hatt store konsekvenser. Bankene har måttet tilegne seg ny kompetanse, utvikle og drive nye kanaler, organisere seg annerledes, styrke rådgivningen og kundeopplevelsen, og omstille seg fra ”salg” på kontoret til ”kjøp” i digitale kanaler. Prisene presses, og mer effektiv drift blir nødvendig.

Noen ganger er det helt riktig å bytte bank. Men bankene ser ikke på eksisterende kunder som en størrelse som ikke påvirker dem. Hvordan kundene bruker banken sin er kanskje en av de viktigste faktorene for å forklare endringer i dagens bankmarked.

Om bortne
Markedsanalytiker i bank. Opptatt av markedsanalyse, bank, forbrukertrender, teknologi, sosiale medier, økonomi, innovasjon, holdninger, adferd, og alt det som ellers gjør oss til dem vi er.

2 Responses to «Bytt bank – spar tusener!»

  1. Tilbaketråkk: “Og så midt i middagen…” | bortne

  2. Tilbaketråkk: Metro Bank – bankkontorets lakmustest « bortne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: